Så fungerar Becel ProActiv

Becel ProActiv matfett och Becel ProActiv yoghurtdrycker är livsmedel som innehåller tillsatta växtsteroler.

Växtsteroler

Växtsteroler är ett ämne som finns naturligt i vegetabiliska livsmedel som vegetabiliska oljor, nötter, fröer, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker. Växtsteroler liknar kolesterol, som däremot finns i animaliska livsmedel. Sedan 50-talet känner man till att växtsteroler kan sänka blodets kolesterolvärde. Det dagliga intaget från vanliga livsmedel är dock inte så stort, men med livsmedel som innehåller tillsatta växtsteroler får man en mer uttalad kolesterolsänkande effekt.

Kolesterol

Kolesterol är ett fettämne som finns naturligt i kroppen och som har flera viktiga funktioner. Alltför mycket kolesterol i blodet är dessvärre inte bra för hälsan, då det på sikt kan lagras in i kärlväggarna och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Det är framför allt det ”onda” kolesterolet (LDL-kolesterol), som är på väg ut till kroppens alla celler som är skadligt.

Kolesterolvärdet påverkas av maten vi äter, framför allt av fettkvaliteten, men ärftliga faktorer spelar också en roll. Vill man minska risken för hjärt-kärlsjukdom är det inte enbart kolesterolvärdet man bör se upp med då även rökning, fysisk aktivitet, högt blodtryck och diabetes är sådant som påverkar risken.

Becel ProActiv

Becel ProActiv innehåller tillsatta växtsteroler som har en dokumenterad kolesterolsänkande effekt. En mängd av 1,5-2,4 g växtsteroler dagligen sänker kolesterolvärdet med 7-10 % på 2-3 veckor. För att uppnå ett optimalt dagligt intag av växtsteroler kan man välja att:

  • Äta 3 portioner Becel ProActiv matfett
    • 1 portion matfett = 2 tsk (10 g, innehåller 0,54 g växtsteroler) som är tillräckligt för 2 skivor bröd
  • Dricka 1 styck Becel ProActiv yoghurtdryck

Det tar ungefär 2-3 veckor för att nå maximal kolesterolsänkande effekt med Becel ProActiv. Om man slutar använda Becel ProActiv, återgår kolesterolvärdena till de ursprungliga nivåerna efter ungefär samma tid.

Becel ProActiv är inte avsedd för personer som inte behöver sänka sitt kolesterolvärde. Personer som tar kolesterolsänkande medicin bör endast inta produkten i samråd med läkare. Becel ProActiv med tillsatta växtsteroler sänker kolesterolvärdet även tillsammans med kolesterolsänkande läkemedel, läs mer om det under rubrik Vill du veta mer, där det finns material för nedladdning. Ur näringssynpunkt är livsmedel med tillsatta växtsteroler mindre lämpliga för gravida och ammande kvinnor samt barn under fem år. Becel ProActiv bör användas som en del av en balanserad och varierad kost som innefattar ett regelbundet intag av frukt och grönsaker. Konsumtion av mer än 3 gram tillsatta växtsteroler per dag ger ingen ytterligare kolesterolsänkande effekt och bör undvikas.